Een andere manier van kijken naar gender

Een andere manier van kijken naar gender

Vandaag is de laatste dag van het driedaagse congres van de European Professional Association for Transgender Health (EPATH). In deze organisatie zitten veel professionals die zich bezig houden met transgenderzorg. Het congres vindt fysiek plaats in Gotenburg, Zweden, maar is ook online te volgen. En hoewel ik heel graag in Gotenburg had willen zijn, volg ik het congres thuis.  

Het congres betekent drie dagen vol met heel veel wetenschappelijk onderzoek over alles dat transgender mensen raakt. De komende tijd zal ik hier meer over schrijven, maar ik wil graag beginnen met een presentatie van de Noorse professor Esben Esther Benestad.  

De presentatie ging over de ééndimensionale, en heel binaire, manier waarop wij vaak naar gender kijken. Een horizontale lijn met helemaal links een M en helemaal rechts een V. Professor Benestad introduceerde een tweedimensionale manier van kijken naar gender. Als je het ziet is het zo logisch, maar ik had er tot deze presentatie nog nooit op die manier naar gekeken.  

Het model ziet er als volgt uit:  

Je ziet op de linker as de lijn van mannelijkheid en op de bovenas de lijn van vrouwelijkheid. Linksbovenin is nul procent en aan beide uiteinden is het 100%. Het mooie vind ik dat dit veel meer visueel inzichtelijk maakt hoe verschillend we ons allemaal kunnen identificeren. In plaats van links of rechts op een lijn ontstaat er nu een ruimte waarin je vrijer aan kunt merken waar jij jezelf plaatst. En als ik mijzelf bekijk dan merk ik dat veel duidelijker dat de uitkomst per dag kan verschillen. Probeer het zelf maar eens uit! Waar plaats jij jezelf?