Het kiezen van een andere naam

Het kiezen van een andere naam

Ieder transgender persoon die in transitie gaat, maakt een keuze over de naam. Soms is de naam genderneutraal en wordt die niet veranderd. In andere gevallen wordt de naam een beetje aangepast, maar het kan ook zijn dat een totaal nieuwe naam gekozen wordt. 

Mijn dochter had de naam Emma. Bepaald geen jongensnaam dus dat het echt een andere naam moest worden was vrij snel duidelijk. Ik vond het belangrijk dat het een naam werd waar mijn vriend en ik ons als ouders ook goed bij voelden. Dus gingen wij als gezin samen op zoek naar een andere naam. 

Dat werd een zoektocht waar we allemaal nu nog leuke herinneringen aan hebben. Namenboeken halen uit de bibliotheek en websites afstruinen naar namen. Je komt dan de gekste namen tegen. Zo zagen wij ooit de naam Praxis wat direct de grap opleverde dat zijn broertje dan maar Gamma moest gaan heten.

Op een vrijdagmiddag zaten ik met -toen nog- Emma op de bank met de laptop namen te zoeken toen we de naam Sietse voorbij zagen komen. Wij vonden de naam beide gelijk leuk. Het wachten was op zijn broertje en vader. We vertelden hen de naam en ook zij vonden de naam erg leuk. En toen hadden we dus ineens samen een naam gekozen die nog wel even geheim moest blijven. 

Nou is dit ons verhaal en zo heeft ieder gezin een ander verhaal. Kinderen kiezen ook wel eens een naam die de ouder niet mooi vindt. Dan heb je naar mijn mening als ouder een keuze in wat je doet. Of je laat het gaan onder het mom ‘Als mijn kind blij is, ben ik het ook’ of je gaat samen op zoek naar een andere naam. Wat mij betreft ben je zeker niet overgeleverd aan wat je kind wilt. Als je in verwachting bent kies je ook met zorg een naam uit dus dat mag in deze situatie ook. En je ziet, de gezamenlijke zoektocht naar een andere naam kan ook verschrikkelijk leuk zijn.