Uit de kast komen op de basisschool

Uit de kast komen op de basisschool

Meer en meer kinderen in de basisschoolleeftijd geven aan dat hun geslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Vaak levert dit nog lastige situaties op en ik deel graag mijn visie hierop met jullie. 

Uit eigen ervaring en die van anderen weet ik twee dingen heel zeker:
1. Kinderen maken er geen punt van. Dat doen de volwassenen.
2. Hoe normaler je er zelf over doet, hoe makkelijker neemt de omgeving dat over. 

Na de coming out zal op enig moment iets veranderen aan het kind dat de anderen gaat opvallen. Dat kan zijn, omdat de kleding heel drastisch verandert of omdat het kind een andere naam gaat gebruiken. Het is verstandig om dit met de leerkracht te bespreken, maar ook hiervoor geldt: maak het niet groter dan het is.
Het kan zijn dat de leerkracht -en/of andere leden van het team- de voorgenomen stap willen afhouden. Blijf in zo’n situatie in gesprek, maar laat je niet tegen houden. Blijf uitgaan van het belang van je kind. 

Soms kan het een goed idee zijn om een brief te maken voor de ouders, maar een korte mededeling in een nieuwsbrief is vaak ook prima. Meestal gaat het erom dat in ieder geval de ouders uit de klas van je kind op de hoogte zijn zodat ze in ieder geval je kind goed aanspreken. 

In de meeste gevallen is alles in goed overleg te regelen. Heel soms ontstaan er problemen door het team of ouders van andere kinderen. Probeer in gesprek te blijven, maar laat je niet van de wijs brengen. Volg je hart en luister naar je kind. Dan komt het in de regel goed. 

Loop je toch tegen problemen aan, neem dan contact op. Ik help je graag verder!