Interview Kirsten bij 2Doc film ‘Petit fille’

Interview Kirsten bij 2Doc film ‘Petit fille’

Interview Kirsten bij 2Doc film ‘Petit fille’

De film ‘Petit fille’ (2020) gaat over het meisje Sasha. Zij is geboren met het lichaam van een jongen. Thuis mag zij het meisje zijn zoals zij graag wil, maar op school en bij ballet niet. We zien haar genieten als ze zichzelf kan zijn, maar we zien ook haar emoties over de afwijzing die ze ervaart. Naast Sasha gaat de film ook over haar moeder die zich tomeloos inzet om haar dochter op school en bij ballet gewoon als meisje mee te kunnen laten doen.

Voor een artikel bij de film op de pagina van 2Doc ben ik vorige week geïnterviewd. Ter voorbereiding op dit interview heb ik opnieuw de film bekeken. Hoewel ieder verhaal van ieder kind en iedere ouder weer anders is, zit er denk ik veel herkenning in voor veel ouders van jonge transgender kinderen.

Een belangrijke waar ik op wil inhaken is de houding van school. De directeur eist van de moeder een verklaring dat haar kind transgender is. Voor mij is dit exemplarisch voor hoe groot het gebrek aan kennis over transgender mensen is. Een gebrek aan kennis dat ik in het begin ook had. De school vraagt een verklaring, maar ik weet nog dat ik in het begin zocht naar hoe ik zeker wist dat mijn kind transgender is. Met het verschil dat ik als moeder dacht die informatie nodig te hebben om het beste te doen voor mijn kind. Op deze school is dat argument niet van toepassing.

Op vele scholen gaat het goed, maar er zijn ook veel scholen waar men minder makkelijk mee gaat in de transitie. Vaak worden er allerhande drempels opgeworpen voor men mee wil gaan in een transitie. Drempels die allemaal ontstaan uit angsten die voortkomen uit een gebrek aan kennis. Met als gevolg dat ouders veel moeite moeten doen om school mee te krijgen. En eigenlijk is het raar dat scholen deze ruimte krijgen. In Nederland mag je niet discrimineren op basis van geslacht wat betekent dat je iemands genderidentiteit dient te respecteren. Wat mij betreft mag een gebrek aan kennis op school nooit tot gevolg hebben dat een kind de transitie op school moet uitstellen. Het is de omgekeerde wereld en daar ligt voor de onderwijssector echt nog een opdracht. Een deel van de scholen heeft inmiddels ervaring, maar dat geldt nog niet voor alle scholen. Juist die scholen zouden natuurlijk op voorhand een protocol hiervoor kunnen ontwikkelen zodat men voorbereid is als de vraag wel komt.

Ik hoop oprecht dat veel mensen de film gaan kijken. Niet alleen omdat het gewoon een waanzinnig mooie film is, maar ook omdat het mensen die geen transgender kinderen kennen heel mooi laat zien dat transgender kinderen echt gewoon kinderen zijn. Want als je vergeet dat dit meisje geboren is met een piemel, zie je gewoon een meisje dat opgroeit, vrienden en plezier heeft. Wat mij betreft is deze film verplichte kost voor medewerkers in het onderwijs en de Jeugdgezondheidszorg. In de hoop dat zij de transgender kinderen vooral omarmen en de ruimte geven zichzelf te zijn zodat deze kinderen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

Film en interview is op de website van 2Doc te zien, maar de film wordt ook uitgezonden op donderdag 19 mei om 22:20 op NPO2.