In de serie ‘kort door de bocht’, dit keer de FDA en puberteitsremmers

In de serie ‘kort door de bocht’, dit keer de FDA en puberteitsremmers

In de serie ‘kort door de bocht’, dit keer de FDA en puberteitsremmers

In de serie ‘kort door de bocht’ kreeg ik de afgelopen dagen op Twitter om mijn oren geslingerd dat puberteitsremmers onveilig zijn, omdat de Food and Drug Administration (FDA) ervoor gewaarschuwd heeft. De FDA is de Amerikaanse equivalent van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Omdat ik het bericht niet kende, heb ik het originele bericht even opgezocht en goed gelezen. En ja hoor, het nieuws ligt iets genuanceerder.
 

Eerst even een klein beetje achtergrondkennis, want wat zijn eigenlijk puberteitsremmers. Wat wij puberteitsremmers noemen, zijn officieel gonadoreline-agonisten en deze zetten de hypofyse aan tot meer aanmaak van LH en FSH. Tenminste, als je dit middel maar kort geeft, of met tussenpozen.
Bij transgender kinderen wordt dit middel onafgebroken voor een langere periode geven. Overigens, maximaal 3 jaar. Echt niet langer. Maar wat het middel doet als je dit langere tijd toedient is precies het omgekeerde. De aanmaak van LH en FSH daalt omdat de hypofyse ongevoelig wordt voor de prikkel.

De groep gonadoreline-agonisten bestaat uit diverse stofjes. Het stofje in de producten gebruikt bij transgender kinderen is triptoreline. Tot zover wat remmers zijn en wat ze doen. Dan terug naar het artikel van de FDA, want wat staat er nu precies?

 

De waarschuwing gaat over gonadoreline-agonisten die in Amerika geregistreerd zijn voor de behandeling van kinderen die te vroeg in de puberteit komen. De FDA is tot haar waarschuwing gekomen door data onderzoek waaruit ze 6 gevallen hebben gevonden waarbij er mogelijk een relatie is tussen de toegediende gonadoreline-agonisten en de aandoening idiopatische intercraniale hypertensie. Dat laatste betekent een verhoogde druk in het hoofd waarvan de oorzaak onbekend is.

De 6 kinderen waren allemaal geboren met een vrouwelijk lichaam en tussen de 5 en 12 jaar oud. Vijf van hen werden behandeld voor te vroege puberteit en 1 kreeg het middel voorgeschreven in het kader van transgenderzorg. Het artikel beschrijft meer met betrekking tot de klachten, maar dat laat ik nu even voor wat het is.

En dan de laatste zin: “The evidence rate of pseudotumor cerebri associated with GnRH agonist use in pediatric patients could not be reliably established due to the small number of cases and data limitations.” Als we deze zin vertalen staat er dat er geen betrouwbaar aantoonbaar verband kon worden vastgesteld tussen de gonadoreline-agonisten en de verhoogde hersendruk bij deze kinderen.

Het artikel stelt op geen enkele wijze dat de remmers absoluut gevaarlijk zijn. Vrij vertaald zegt de FDA alleen dat ze uit onderzoek iets opvallends hebben gevonden. Het hoeft geen verband met elkaar te houden, maar ze vragen medici om alert te zijn op symptomen van idiopatische intercraniale hypertensie bij kinderen die puberteitsremmers krijgen. That’s it! O ja, niet vergeten, 5 van de 6 kinderen werd behandeld voor een te vroege puberteit.

En voor wie meer wil weten over de veiligheid van puberteitsremmers kan ik deze pagina van de GenderGP van harte aanbevelen! Kunnen we nu alsjeblieft stoppen met roepen dat puberteitsremmers onveilig zijn?